یکی از مهمترین تحولات صورت گرفته در دهه دوم قرن ۲۱، حضور گسترده هواپیماهای بدون سرنشین (UAV) در زندگی انسانها است. امروزه انواع مختلفی از این هواپیماها را در نقشها و کاربردهای مختلف شاهد هستیم. اگرچه این پرندهها از نظر پذیرش و تولید انبوه در مراحل ابتدایی هستند اما در حال حاضر توانستهاند موانع مرسوم و دشوار در صنایع که پیش از این توسط فناوریهای مشابه غیرقابل نفوذ بودهاند را شکست دهند.
در طی چند سال گذشته هواپیماهای بدون سرنشین به مرکزی کارآمد برای کسب و کارهای تجاری مختلف و سازمانهای دولتی تبدیل شدهاند. افزایش کارایی و بهرهوری کار، کاهش حجم کاری نیروی انسانی، کاهش هزینههای تولید، بهبود، دقت و حل مسائل امنیتی در سطح وسیع بخش اندکی از فواید استفاده از پرندههای بدون سرنشین در صنایع جهانی است.
اینکه پرندههای بدون سرنشین از راه دور کنترل میشوند یا از طریق برنامه تلفنهای هوشمند قابل دسترسی هستند، توانایی آنها را در رسیدن به مناطق دور افتاده بدون نیاز به نیروی انسانی و کمترین تلاش، زمان و انرژی نشان میدهد. به همین دلیل این پرندهها در سراسر جهان به خصوص در سه بخش نظامی، تجاری، شخصی پذیرفته شده و استفاده میشوند.
هرچند کاربردهای اولیه از این هواپیماها در بخشهای نظامی بود، اما ویژگیهای منحصربهفرد آنها توجه نهادهای دولتی و صنایع مختلف را به خود جلب کرد. از مهمترین کاربردهای امروزی UAVها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عکاسی هوایی برای روزنامهنگاری و فیلم
حمل و نقل و تحویل سریع
جمعآوری اطلاعات یا تامین ملزومات برای مدیریت بحران
عملیات جستجو و نجات
نقشهبرداری جغرافیایی از زمین و مکانهای غیرقابل دسترس
انجام بازرسی ایمنی
نظارت بر کنترل مرزی
ردیابی و پیشبینی طوفانها و گردبادها
شرکت در عملیاتهای نظامی و دفاعی
ارائه خدمات مخابراتی
همچنین صدها کاربرد دیگر از پرندههای بدون سرنشین در حال توسعه است و به دلیل سرمایهگذاریهای فراوانی که روی این صنعت میشود، آینده این هواپیماها بسیار امیدوارکننده است.
حوزه های تخصصی مرکز نوآوری و شتابدهی سامانه هوشمند بدون سرنشین ایراوین در حوزه پهپاد
توسعه فناوری در حوزه پهپادها
خدمات تخصصی در حوزه پهپادها
صادرات
منتورینگ و شتابدهی
رد یابی و رصد
مانیتورینگ و مقابله با ریز پرنده ها